Historia

Kappelinrannan historia ulottuu pitkälle menneisyyteen. Historiatiedot ulottuvat 1400-luvulle, jolloin Hartvig Dyker lahjoitti Kappelirannan (silloin nimeltään Borstböle) Naantalin nunnaluostarille sovituslahjana Turun tuomiokirkon häpäisemisestä ennen vuotta 1443. Myöhemmin Jacob ja Simon Thomasson lunastivat Kappelirannan nunnaluostarilta ja lahjoittivat sen kuningas Juhana III:lle. Juhana puolestaan lahjoitti vuonna 1561 Kappelirannan rakastajattarelleen Kaarina Hannuntyttärelle, jonka kanssa hänellä oli neljä lasta. Kaarinan tytär Sofia meni naimisiin sotapäällikkö Pontus de la Gardien kanssa ja kartano oli jatkossa monen eri sotapäällikön hallinnassa.

Perimätiedon mukaan Kappelirannassa oli ollut kappeli, mutta 1500-luvulla kappelia ei enää mainita, eikä kappelia ole löydetty. Tähän päivään asti säilyneiden harmaakivikellareiden arvioidaan olevan 1600-luvulta, kuten myös mäenrinteessä kasvavan tammen, jonka perimätiedon mukaan istutti Pietari Brahe. Tammen nykyinen ympärysmitta on noin kuusi metriä.

1686-1690 Kappeliranta oli säterirustholli majuri Peter Piperin hallinnassa. 1700-luvulta alkaen Kappeliranta kulki perintönä Haartmanin, Bonsdorffin, Sjöstedtin ja Spoofin suvuissa. 

Haartman oli Turun piispa ja hänen lankonsa Petter Bonsdorff ja tämän poika Jacob Bonsdorff puolestaan teologian tohtoreita ja professoreja.

Jacob Bonsdorff rakennutti kartanon päärakennuksen, joka valmistui siten, että sinne voitiin muuttaa Turun palon jälkeen vuonna 1827.

 

21780004
Oikeusneuvos Adolf Sjöstedtin jälkeen Kappelinrannan isännäksi tuli 1847 hänen vävynsä tukkukauppias Fredrik Ferdinands Spoof.
Spoofin aikana kartano tuli kuuluisaksi runsaista ruusuistutuksistaan.
21780002

1855-1881 isäntänä oli rehtori Karl Titus Reuter ja 1881-1899 isäntänä oli merikapteeni Karl Reinhold Bremer. Hänen aikanaan kartanossa vietettiin vanhan ajan kartanoelämää hauskoine illanviettoineen ja retkineen lähistön muihin kartanoihin, Kuitiaan ja Rövarnäsiin. Kartanon vaiheisiin 1900-luvulla liittyy myös monenlaisia historiallisia yksityiskohtia, ja kartanon omistajina oli mm. Meurmaneja ja Suvannon suku.

21780009

Kartanon päärakennus paloi vuonna 1989. Markku ja Hanna Järvinen ostivat kartanon alueen 1995, raivasivat korkeaksi kasvaneet orapihlajat ja muun kasvuston ja istuttivat alueelle monenlaisia ruusuja historiaa kunnioittaen.

Historiasta muistuttamassa ovat myös pihan 1600-luvulta peräisin olevat harmaakivikellarit. Järviset rakensivat 2000-luvun alussa mäen juurelle neljä paritaloa, joissa on siitä lähtien majoitettu mm. matkailijoita.

Ensimmäisiä häitä uudessa juhlakartanossa vietettiin 25.7.2009. Sen jälkeen Kappelinrannassa on järjestetty lukuisia häitä, muita juhlia ja kokouksia.

Toivomme saavamme myös teidät vieraiksemme:

 

Tervetuloa jättämään oma jälkenne Kappelinrannan historiaan!

kartano_talvi